Završna konferencija projekta Tour de Banat – TdB

Završna konferencija projekta Tour de Banat – TdB

9. oktobra 2018. u Žombolju održana je završna konferenciju projekta: Tour de Banat, TdB, finansiran od strane Interreg-IPA Programa prekogranične saradnje Rumunija – Srbija.
Događaj je moderirala Rokana Zaberca, prekogranični asistent za opštinu Žombolj, koja je pozdravila predstavnike partnere na projektu iz opštine Nova Crnja Regionalnog centra za društveno-ekonomski razvoj BANAT.
Konferenciju je otvorio Darius-Adrian Postelnicu, gradonačelnik Opcštine Žombolj, koji je rekao publici da su se tri partnera – Nova Crnja, RCR Banat Žombolj udružili na realizaciji ovog projekta sa zajedničkom idejom: razvoj ciklo-turizma u prekograničnom regionu. Zaključio je da na kraju projekta možemo reći da su ciljevi u potpunosti postignuti, aktivnosti realizovane tokom projekta u potpunosti sa prvobitnom svrhom, razvoj cikloturizma u regionu. Po njegovom mišljenju, svi događaji organizovani u okviru projekta tretirani su s najvećom ozbiljnošću, što se ogleda u rezultatima.
On je izrazio uverenje da ćemo u budućnosti produbiti i nastaviti saradnju između partnera uključenih u projekat daljim promocijom cikloturizma, ne samo kroz godišnju organizaciju Ciclo Fest-a, već i kroz budući projekat kroz koji će Žombolj i Nova Crnja nastojati da izgrade biciklističke staze koje će povezati dve zemlje.
Dejan Panić, zamenik gradonačelnika Nove Crnje nakon pozdravljanja prisutnih nastavio je govoriti o rehabilitovanom objektu centra, obaveštavajući prisutne da zgrada pripada zamku i od 1943. godine niko nije uložio u sam objekat. Dakle, ova činjenica ima posebnu važnost, čak i istorijsku. Rekao je da im je Žombolj njihov drugi dom i iako mnogi ne govore rumunski, savršeno se razumeju – što je nasleđe naših prethodnika. On je zaključio da je kampanja koja treba da usledi radi dovođenja turista u prekograničnu regiju, već započeta i izrazio nameru da organizuje konvenciju o ciklo-turizmu u Žombolju. Zaključio je da kraj projekta znači još jednu dimenziju saradnje među projektnim partnerima.
Zatim je gospodin Branislav Milosav, koordinator aktivnosti pozdravio publiku u ime RCR Banata i rekao da mu je drago što je u društvu gradonačelnika i zamenika gradonačelnika dva mesta uključena u projekat, koji su, uprkos budžetskim pritiscima koji su se osetili, prepoznali značaj i mogućnosti upotrebe evropskog novca. Oba lokaliteta su sprovela europske projekte i čestitao im je na tome, jer je poznato koliko napora zahteva priprema, podnošenje i implementacija projekta. Rekao im je da će im RCR BANAT pomoći i u budućnosti.
Obavestio je prisutne da je projekat započeo prethodne godine sa zajedničkom vizijom: doprinos razvoju cikloturizma u regionu i konstantovao je da je postignut zajednički cilj. Gospodin Branislav se zahvalio gradonačelnicima i zamenicima gradonačelnika na njihovoj podršci i posvećenosti njohovih timova. Zahvalio se programu Interreg-Ipa i STC-u na prepoznavanju važnosti projekta i njihovoj podršci u procesu implementacije.
Jovan Eraković – projektni menadžer – predstavio je ciljeve projekta i rezultate detaljno.
Na kraju su prikazana dva filma: promotivni film: „Tour de Banat“ koji su realizovali naši srpski partneri i kratki film koji je napravio TV Žombolj.

Zatvori