ZAVRŠEN PROJEKAT SRBIJE I RUMUNIJE: Banat na biciklističkoj mapi Evrope

ZAVRŠEN PROJEKAT SRBIJE I RUMUNIJE: Banat na biciklističkoj mapi Evrope

  • Post Author:
  • Post Category:Vesti
  • Post Comments:1 Comment

Današnjim otvaranjem Regionalnog centra za razvoj cikloturizma u Srpskoj Crnji završen je projekat prekogranične saradnje Srbije i Rumunije „Tur de Banat“, čija je svrha razvoj cikloturizma u ovoj regiji. Opština Nova Crnja je nosilac projekta, a partneri su rumunska opština Žombolj i Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj – Banat (RCR Banat).

Na svečano otvaranje Centra stigli su i biciklisti, učesnici „Ciklofesta“, koji su dva dana vozili novim stazama kreiranim u okviru ovog projekta. Prvog dana su pošli iz Turističkog stopa u Žombolju vozeći rutu pod nazivom „Razgledanje Žombolja“ („Jimbolia sightseeing”), zatim su pratili tok Begeja do Temišvara, a danas su iz Rumunije odvozali do Srpske Crnje. Otvaranju su prisustvovali gradonačelnici Nove Crnje i Žombolja, predstavnici RCR Banat i Pokrajiinske vlade.

– U okviru ovog projekta definisali smo četiri rute koje povezuju rumunsku i srpsku stranu, što je dužina od skoro 300 kilometara. Ostali rezultati ovog projetka jesu: izrada projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju biciklističke staze od Nove Crnje do graničnog prelaza, zatim kreirani su mobilna aplikacija i veb sajt, urađen je Turist-stop na ulasku u Žombolj i naravno izgrađen je Regionalni centar za ciklozurizam u Srpskoj Crnji – podsetio je Jovan Eraković, menadžer projekta „Tur de Banat“. On je dodao da se ova dva objekta u Žombolju i Srpskoj Crnji nalaze na jednoj od najmlađih ali najvažnijih evropskih biciklističkih ruta Eurovelo 13 – „Ruta gvozdene zavese”, koja ide od Norveške do Crnog mora, prateći granicu nekadašnjeg istočnog i zapadnog bloka.

Projekat je finansiran od strane Interreg IPA programa prekogranične saradnje Rumunija – Srbija, a ukupna vrednost je 535.933 evra. Ovaj program finansira Evropska unija u okviru instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II), a sufinansiraju ga i države učesnice programa.

IZVOR: List Zrenjanin